Geschiedenis en links

Het onderzoek naar de mysterieuze hoefafwijkingen in sommige Connemara-pony’s begon zo rond 2009, toen een groep wetenschappers en eigenaren gezamenlijk een onderzoeksgroep vormden. In nauwe samenwerking lukte het dit  zeer gedreven team om, in een relatief korte tijd, te ontdekken dat de ziekte genetisch was, door de stambomen van lijder-pony’s uit te pluizen. Enkele jaren later ontdekten ze welk gen de boosdoener was, en konden op basis daarvan de test ontwikkelen. Daarbij kregen ze hulp van mensen met HWSD-pony’s, maar ook waren er  bloedmonsters van andere, gezonde Connemarapony’s en van andere rassen nodig. Gaandeweg ontdekten ze welke bloedlijnen het gen doorgaven, en na een ingewikkeld proces van testen werd ook het gen gevonden. Zo viel de puzzel langzaam in elkaar.

Het specifieke HWSD-gen is tot nu toe bijna alleen gevonden bij Connemara-pony’s. Hier en daar komen nu andere paarden te voorschijn, die het gen of zelfs de ziekte hebben of een aandoening die er veel op lijkt, zoals een Ierse Cob en een Highland-pony. Deze aanwijzingen zouden ertoe kunnen lijden dat ook in andere rassen dergelijke problemen boven water komen.

Als liefhebbers van de Connemara mogen we deze mensen heel dankbaar zijn. Door hun inspanningen kunnen we geleidelijk ons mooie ponyras vrijwaren van deze nare aandoening.

Via deze link kun je een youtube filmpje zien van een presentatie door Sheila Ramsey, een van de voorvrouwen van de groep; in deze lezing gaat ze in op verschillende genetische defecten bij paarden en geeft ze inzicht in de bloedlijnen van de Connemara waar het HWSD-gen aanwezig is.

Meer over het onderzoek kun je in deze link bekijken. Dit bevat een lezing over het onderzoek door  Dr. Carrie Finno. Het is in het Engels en niet overal even goed verstaanbaar, maar wie alles wil weten moet zeker even kijken!

Meer informatie:

hartverscheurend zijn de ervaringen van eigenaren van HWSD-pony’s die hun verhaal vertellen in postervorm. Deze posters kun je hier bekijken.

Geregeld verschijnt er een blogpost met het laatste nieuws op de officiele site van de research group: Klik hier om deze site te bezoeken

Heb je vragen over HWSD in het algemeen kun je via Facebook lid worden van de groep over HWSD (heet hier nog HWSS)

Heb je vragen of wil je doorpraten over jouw pony, dan kan dat  via deze (besloten) FB groep

Natuurlijk mag je mij ook altijd benaderen; waar ik kan zal ik je zeker verder helpen.

Advertenties