De HWSD test

Oktober 2014: de test om te bepalen of een pony het HWSD gen heeft, is beschikbaar! Dit bericht wordt met gejuich ontvangen. Het betekent nogal wat voor de toekomst van de Connemara pony. Vanaf nu kan elke fokker zijn of haar pony’s laten testen en zo, door goed beleid, voorkomen dat er een veulen wordt geboren dat aan HWSD lijdt.

Wil je een pony laten testen, klik hier

De test kost momenteel $ 40,- per pony, ongeveer € 35,- Daar komen uiteraard nog de verzendkosten bij.

flynntest.jpg

Hoe gaat de test in z’n werk?

Om de test te laten doen, heeft het lab een pluk manen nodig die getrokken is (dus niet geknipt!). Het bruikbare genetische materiaal, waarmee bepaald wordt of het HWSD gen aanwezig is, zit namelijk in de haarzakjes. Dit haar stuur je, samen met een aanvraagformulier naar het lab en binnen zo’n twee weken heb je de uitkomst. Het is natuurlijk mogelijk om voor meerdere pony’s tegelijk manen op te sturen, zorg er dan wel voor dat heel duidelijk is welk haar bij welke pony hoort.

Het Stamboek

Het Nederlands Connemara Pony Stamboek onderkent de ernst van de ziekte en heeft daarom beleid gemaakt ten aanzien van het testen op HWSD.

  • Hengsten die goedgekeurd worden, worden standaard en verplicht getest.
  • Van vrijwel alle reeds goedgekeurde hengsten is de status bekend en zal op de website vermeld gaan worden.
  • Bij zowel merries als hengsten kunnen op keuringsdagen onder toeziend oog van een paspoortconsulent manen getrokken worden. De test is dan officieel geldig en kan worden opgenomen op het stamboekpapier.
  • Het is ook mogelijk een individuele afspraak te maken met een consulent op locatie. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, naast de kosten voor de test zelf.

Wanneer testen?

  • Als je vermoedt dat je pony misschien aan HWSD lijdt, is het natuurlijk aan te raden hem of haar te laten testen. Dan weet je waar je aan toe bent. Heeft hij de ziekte, dan kun je op zoek naar de beste manier om hem te ondersteunen. Op deze site vind je daarvoor veel informatie. Heeft hij het toch niet, dan weet je dat je verder moet zoeken naar wat hem dan wel mankeert.

Symptomen

HWSD is een aandoening die lang niet altijd herkend wordt. Het kan verward worden met hoefbevangenheid, witte lijnziekte (white line disease), brokkelhoeven, holle wand en andere hoefaandoeningen. Het volgende lijstje kan je op weg helpen.

  1. Heeft je pony hoeven, waarbij de hoefwand steeds af lijkt te breken?
  2. Is dit aan allevier de hoeven?
  3. Is je pony een Connemara of zou er Connemarabloed in kunnen zitten (bv import uit Ierland zonder papier)?
  4. Heeft je pony al zolang je hem kent slechte voeten?
  5. Lijkt het te verergeren bij weersveranderingen, met name veel regen na een droge periode of andersom?

Wanneer je een aantal keer “ja” moet antwoorden, is het verstandig om je pony te laten testen.

  • Een andere goede (en wellicht de meest noodzakelijke) reden om een pony te laten testen, is als je met hem of haar wilt gaan fokken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je merries niet te testen en gewoon alleen maar N/N (vrije) hengsten te gebruiken. Maar uiteindelijk is dat niet in het belang van de toekomst van het ras. Een verantwoordelijke fokker zoekt naar de beste combinatie voor de merries, OOK als dit een drager-hengst zou zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de hengst op allerlei kenmerken de perfecte partner zou zijn voor de merrie, of wanneer je bepaalde bloedlijnen graag aan je stoeterij zou willen toevoegen. Sowieso is de status van je merrie belangrijk om te weten in verband met het toekomstige veulen; wanneer je merrie drager is en je kruist haar met een N/N hengst is het veulen nog altijd in 50% van de gevallen drager! Dit heeft ook consequenties voor de (fok)toekomst van het veulen.
  • Wanneer we de Connemara populatie met ons allen in beeld brengen, door niet alleen al onze pony’s te laten testen maar ook de testresulaten door te geven aan het onderzoeksteam, krijgen we een idee over de verspreiding van het gen. Dit geeft inzichten van onschatbare waarde waar we allemaal van kunnen profiteren. Tenslotte willen we allemaal graag dat de Connemara haar goede naam behoudt en we fijne, gezonde pony’s fokken! In Nederland zijn gelukkig vrijwel alle fokkers op de hoogte van deze ziekte en zij nemen de juiste voorzorgsmaatregelen!

Testen? Klik hier